Banana Bread czyli Chlebek Bananowy

Banana Bread czyli chlebek bananowy to niezwykłe ciasto, konsystencją przypomina chleb ale smakuje jak ciasto. Ponadto jest banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy widelec miska i piekarnik. Nie dodajemy proszku do pieczenia ani drożdży więc nie ma obawy że nie wyrośnie. Obiecuję że nie może się nie udać, super przepis dla wszystkich którzy lubią banany i szybkie,proste przepisy :)

Składniki :

  • pół kostki rozpuszczonego masła
  • pół szklanki brązowego lub białego cukru ( może być nawet trochę mniej bo banany same w sobie są już słodkie )
  • 3 – 4 banany
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cukru waniliowego

Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Potem dodajemy wszystkie składniki ( bez mąki ) i mieszamy, na koniec dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę.

Przelewamy całość do formy. Cisto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 60 min ( góra – dół ).

Ciasto super smakuje posmarowane zwykłym masłem, orzechowym, migdałowym, dżemem lub innym słodkim smarowidłem :)

Na koniec jeszcze wrzucam Wasze zdjęcia chlebka bananowego z mojego przepisu :)

IMG_1813

FullSizeRender IMG_1663 DSCN7255 DSCN7267

 

DSC_3682 DSC_3678

177277_790828124288726_5032004643688215986_o 10003631_772364596143701_1508078889042140528_o 10015077_873719465992377_2794265856795895092_o 10154930_713361102084168_5377681986897272854_n 10345756_966647866685493_1240843675142463569_n

IMG_9301

Processed with VSCOcam with se3 preset banana breadbanana2

DSC_8520

IMG_20141003_140644ciastobananoweciasto bananowe2IMG_2743IMG_20141003_17215720141014_20083920141014_20041920141014_19362820141004_152309DSC07061

bananb

image

10726332_846868735345450_288631384_n

DSC_0048 DSC_0049

DSC_6138aIMG_20141031_132723CAM06007Zdjęcie3153Zdjęcie3155

8 komentarze
  • miqqusia
    Październik 4, 2014

    Ale narobiłaś mi smaka, zaraz się ubieram i lecę po banany, mam nadzieję, że jeszcze zdążę :P

  • iva g
    Październik 4, 2014

    pisałam Ci już na You Tubie, że właśnie dziś go upiekłam :) własnie go wcinam i ymmmmm bardzo mi smakuje :) obawiam się, że będzie on często gościł w mym domu :) pozdrawiam Iwona

  • Marta
    Październik 5, 2014

    Właśnie się piecze, w domu pachnie wspaniale :)

  • iwona
    Październik 5, 2014

    pokazałam mój chlebek na moim blogu :) pisałam Ci pod ostatnim Twoim filmikiem, że bardzo mi i mojemu mężowi Twój chlebek smakował :)

  • MooN LIGHT
    Październik 7, 2014

    Dzisiaj upiekłam chlebek i jest naprawdę wyśmienity pół zjadłam sama:)zdjecie i odnośnik u mnie na blogu:)pozdrawiam i dzięki wielkie.

  • anonim
    Październik 16, 2014

    zdajesz sobie sprawę z tego że nie użyłaś cukru waniliowego tylko wanilinowego który z wanilią ma mało wspólnego…

    • szusz
      Październik 17, 2014

      skąd wiesz jakiego cukru użyłam? widziałaś opakowanie? bo tak się składa że użyłam prawdziwego cukru waniliowego :)

  • madlen 89
    Październik 18, 2014

    przepis tak prosty, że chyba zaraz zabiorę się za pieczenie ;)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *